Δραστηριότητες

Στα νεώτερα χρόνια, ο Δ. Συνεταιρισμός, στάθηκε στο πλευρό του Πισοδερίου. Ανέλαβε το κόστος του εξωτερικού φωτισμού της κοινότητας του Πισοδερίου και
εφοδίαζε τον χειμώνα με ξύλα, τις οικονομικά αδύναμες οικογένειες του Πισοδερίου.

Ο Δ.Σ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΙΣΟΔΕΡΙΟΥ
Για την αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου συνεργάστηκε με την Νομαρχία Φλώρινας και παραχώρησε έκταση δάσους για την ανέγερση του κτιρίου του Διοικητηρίου και για να δημιουργηθούν οι χιονοδρομικές πίστες, που θεωρούνται από τις καλύτερες στην Ελλάδα.

Δημιούργησε δασόδρομο περίπου 40 χλμ., για την καλύτερη πρόσβαση στα δασικά τμήματα προς διευκόλυνση της υλοτομίας και των δασεμπόρων.

To 2002, με τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης 140 στρ. από δασική έκταση σε γεωργική στην περιοχή «Πούρτσου» δίπλα στο χωριό, δημιουργήθηκαν οικόπεδα για την ανέγερση νέων κατοικιών στο παραδοσιακό πνεύμα, με στόχο την αναζωογόνηση του Πισοδερίου. 70 οικόπεδα διετέθησαν σε Πισοδερίτες αλλά και σε φίλους του Πισοδερίου σε πολύ καλή τιμή, με την δέσμευση εντός τετραετίας να ανεγερθούν οι κατοικίες. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και τα δικαιολογητικά έχουν σταλεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ προς έγκριση για την δόμηση του οικισμού. Το Υπουργείο μας επέστρεψε όλον τον φάκελο, με την παρατήρηση να γίνει πρώτα το λεγόμενο ΣΧΟΑΠ του δήμου Πρεσπών. Ο δήμος Πρεσπών έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία με τοπογραφικό γραφείο. Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια έχουν γνωμοδοτήσει όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και είμαστε εν αναμονή της γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου με τις ανάλογες παρατηρήσεις για την σύνταξη μελέτης και στη συνέχεια για υπογραφή στη περιφέρεια.
Ο πολεοδομικός σχεδιασμός του Πισοδερίου, απαιτεί εγρήγορση και οικονομική εξασφάλιση από τον δήμο Πρεσπών, προκειμένου να λήξει δημιουργικά το θέμα. Το αναπτυξιακό αυτό σχέδιο, παρά την παρέλευση της τετραετίας είναι σε ισχύ και με την ολοκλήρωση των διαδικασιών από .θα δώσει νέα πνοή στο Πισοδέρι με την ανέγερση .

Η ενοικίαση δασικής έκτασης στην εταιρία «ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, εκτός του μηνιαίου μισθώματος που εισπράττει ο Συνεταιρισμός, δημιουργεί προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τόπο.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Το 2009 ο Δ.Σ. με την αγορά ακινήτου, συγκεκριμένα ενός καταστήματος επί της οδού Μεγ. Αλεξάνδρου 83 στη Φλώρινα, αξιοποιήθηκε μέρος του αποθεματικού κεφαλαίου και εξασφαλίστηκε μόνιμη στέγη για τον Συνεταιρισμό.  Το 2011 αγοράστηκε οικόπεδο στο κέντρο του χωριού (παλαιά οικία του Σωκράτη Λιάκου), για την ανέγερση εστιατορίου – καφενείου το οποίο θα λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση.Τέλος του 2016 το έργο ολοκληρώθηκε και στο χωριό υπάρχει ένα πανέμορφο καφέστιατόριο που λειτουργεί καθημερινά και είναι τόπος συνάντησης πισοδεριτών και επισκεπτών.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Ο Δασικός Συνεταιρισμός, δεν μπορούσε παρά να φροντίσει για την διάσωση της ιστορικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς του Πισοδερίου. Προκειμένου να διευρύνει τον ρόλο του, με την τροποποίηση του καταστατικού το 2000, προστέθηκε άρθρο το οποίο αναφέρεται στην οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη του Πισοδερίου σε όλους τους τομείς.

Η προτομή του ήρωα της Επανάστασης του 1821, του γόνου Πισοδερίτη Κασομούλη είναι έργο του Συνεταιρισμού καθώς και όλες οι σχετικές εκδηλώσεις.

Η Μονή της Αγίας Τριάδας, το καμάρι των Πισοδεριτών, και ο περιβάλλων χώρος ανακαινίστηκαν και τα τεχνικά έργα που έγιναν στην Μονή και στους δασόδρομους, είναι ιστορικής σημασίας. Αμμοβολήθηκαν οι εξωτερικοί τοίχοι της Μονής και η σκεπή έγινε από την αρχή με πέτρα. Ένα πετρόκτιστο κιόσκι με σκεπή και 2 κτίρια – ξενώνες επίσης από πέτρα, είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους επισκέπτες της περιοχής. Η είσοδος με την αψίδα, αποτελούν ένα κόσμημα και οι βρύσες με την λαξευμένη πέτρα, συνθέτουν μία εικόνα που εκφράζει την αγάπη και τον σεβασμό όλων των Πισοδεριτών για τα όσια και τα ιερά τους. Μεγαλοπρεπής η πέτρινη σκάλα στο προαύλιο της μονής, οδηγεί στο δεύτερο επίπεδο, όπου  υπάρχουν κιόσκια ξύλινα από κορμούς δένδρων καθώς και ένας  ακόμα μεγάλος σκεπαστός χώρος  με μια υπαίθρια, χτιστή ψησταριά που προσφέρονται για ώρες χαλάρωσης και  αναβιώνουν στην μνήμη των Πισοδεριτών τα περίφημα «κονάκια».

Η πανήγυρης της Αγίας Τριάδας, με την φροντίδα του Συνεταιρισμού βρίσκει χρόνο με τον χρόνο τις παλιές της δόξες. Πίτες, λουκουμάκια, καφές και κουλουράκια, είναι το «κέρασμα» στους ευσεβείς προσκυνητές, αδιάψευστο δείγμα της Πισοδερίτικης φιλοξενίας.

Ευγενικός οικοδεσπότης ο Δασικός Συνεταιρισμός Πισοδερίου, κατά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Φλώρινα, ανέλαβε το δείπνο και προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο, την δισκοειδή εικόνα σε απομίμηση, που έχει βρεθεί στο Πισοδέρι με θέμα τον αμνό με λάβαρο και ολόγυρα επιγραφή με γράμματα γοτθικά βαυαρικής κατασκευής του 15ου αι

Το 1ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΙΣΟΔΕΡΙΤΩΝ, έχει βασικό συντελεστή τον Δασικό Συνεταιρισμού Πισοδερίου. Η στήριξη του Συνεταιρισμού υπήρξε πολυεπίπεδη και καθοριστική για την υλοποίηση των εκδηλώσεων.

Eκτός της αδρής οικονομικής στήριξης, ο Συνεταιρισμός οργάνωσε ένα ολοκληρωμένο πλάνο επικοινωνίας και προβολής με έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις.

Δημιουργεί μητρώο Πισοδεριτών που ασχολούνται με τις τέχνες και τον πολιτισμό, προκειμένου να αναδείξει την καλλιτεχνική ευαισθησία του τόπου με εκδόσεις και εκδηλώσεις.

Οργανώνει ένα ενδιαφέρον φωτογραφικό αρχείο, με παλιές φωτογραφίες από την ζωή στο Πισοδέρι το οποίο αξιοποίησε με την έκδοση φωτογραφικού λευκώματος και την διοργάνωση εκθέσεων φωτογραφίας.

Δημιούργησε μία ισχυρή ομάδα εθελοντών Πισοδεριτών, η οποία καθημερινά δυναμώνει με νέες συμμετοχές για την επίτευξη των στόχων για την ανάδειξη του Πισοδερίου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ
2004 – ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ Πολυσέλιδη έκδοση με θέμα την Αγία Τριάδα, τα «κονάκια» και την τουριστική υποδομή του Πισοδερίου, καλύπτει τις ανάγκες ενός τουριστικού οδηγού για το Πισοδέρι
2011 ΑΛΛΑΞΤΕ ΠΟΡΕΙΑ Πολύπτυχη έκδοση στα Ελληνικά και Αγγλικά, αναδεικνύει τις φυσικές και ιστορικές διαδρομές στο Πισοδέρι, με χάρτη και αναλυτικές περιγραφές.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Η ιστοσελίδα του Δασικού Συνεταιρισμού, καλύπτει την σύγχρονη ανάγκη επικοινωνίας και προβολής του Πισοδερίου και των Πισοδεριτών.

Η σελίδα στο face book είναι προϊόν της αγάπης των εθελοντών Πισοδεριτών, να επικοινωνήσουν τον τόπο τους και να δημιουργήσουν τους φίλους του Πισοδερίου.

Η ζωντανή εικόνα του Πισοδερίου έχει μεταφερθεί στο dvd, με τίτλο ΠΙΣΟΔΕΡΙ στην αγκαλιά τοων βουνών., Περιηγείται την μοναδική φύση, διασχίζει τα φυσικά μονοπάτια και την ιστορία από τον Προφήτη Ηλία μέχρι την Αγία Τριάδα, ανεβοκατεβαίνει στη Βίγλα, και ανασκαλεύει παλιές και πρόσφατες αναμνήσεις.

ΑΝΑΜΗΝΗΣΤΙΚΑ
Η ιδέα για την αναπαραγωγή μίας δισκοειδούς εικόνας – από τις τρείς που διασώθηκαν- καλύπτει την ανάγκη ενός αναμνηστικού (σουβενίρ), το οποίο θα διατίθεται στους επισκέπτες από τις πανσιόν του Πισοδερίου, από τα ΕΛΤΑ ως επιχειρηματικό δώρο αλλά και από τους τοπικούς φορείς, στο πλαίσιο ανταλλαγής δώρων με ομότιμους φορείς σε άλλες πόλεις και σε άλλες χώρες.

Η αναμνηστική σειρά με γραμματόσημα σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, είναι μία ακόμα προσπάθεια για την προβολή και την ανάδειξη του Πισοδερίου .